Razmjena datoteka i trenutnih poruka


Ravnopravnost među kolegama

Mreže za razmjenu datoteka, poznate kao Peer-to-Peer ili P2P zasnivaju sa na izravnoj vezi između korisničkih računala. Ovakav pristup razlikuje se od uobičajenih servisa na Internetu, gdje jedno računalo poslužuje, a niz drugih se koristi uslugom.

Peer to peer na engleskom jeziku znači "kolega kolegi", upućujući ravnopravan položaj povezanih strana. Upravo tako i jest. Te mreže oslanjaju se isključivo na komunikaciji između vas i drugih običnih korisnika.

Zamislite da trebate pronaći tko u vašem gradu ima neku vama dragu knjigu. Prvo ćete razglasiti svim svojim prijateljima da tražite tu knjigu, zatim će oni to objaviti svim svojim prijateljima, i tako dalje, sve dok se za vaše zanimanje za tu knjigu ne pročuje u čitavom gradu. Kada glas stigne do onoga tko ima knjigu, vi ćete doznati tko je to i uspostaviti izravan kontakt.

U praksi se takve mreže najviše koriste za razmjenu multimedijalnih sadržaja kao što su glazba i filmovi. Po popularnosti slijede računalni programi i igre, a u nekoj se mjeri razmjenjuju i knjige. Budući da najviše zanimanja pobuđuju i komercijalni sadržaji, zaštićeni autorskim pravima, korisnici ovih mreža često krše autorska prava - zakonom nije dozvoljeno umnožavati autorsko djelo bez autorova pristanka.


Kada pretražujete P2P mrežu (raspitujete se za knjigu), tražite po nazivu, no naziv nije jamstvo sadržaja i lako vam se može dogoditi da je knjiga na kojoj piše "1001 noć" zapravo esej o uzgoju bilja. Kada je riječ o računalnim programima, nešto što se zove "Simpatična ribica" može zapravo biti virus - mnogi se virusi šire ovim putem.

Multimedijalni sadržaji, premda se možda ne radi o onome što ste tražili, u osnovi ne mogu nanijeti štetu vašem računalu (osim iznimaka). Ipak, čuvajte se lažne multimedije - programa imenovanih kao film ili pjesma. 

Globalni SMS


Razmjena trenutačnih poruka vrlo je popularna mogućnost na Internetu. Korištenjem nekog Instant Messaging programa možete komunicirati s prijateljima i ne morate čekati da oni provjere svoju poštu (vidi lekciju: Elektronička pošta). IM poruke odmah se pojavljuju na primateljevu ekranu, bez njegove intervencije. Po tome su najsličnije SMS usluzi dostupnoj na vašem mobilnom telefonu.

Kako biste poruku mogli nekome poslati, ta osoba mora biti priključena na Internet, kao što primatelj SMS poruka mora imati uključen mobilni telefon. Dodatni uvjet u IM porukama je da obje strane moraju koristiti isti IM program.

Mnogi IM programi omogućuju i razmjenu datoteka što otvara mogućnost zloporabe, jednake kao i kod P2P mreža. Nepoznata osoba može vam bilo što podvaliti obećavajući da se radi o nečem bezopasnom. Biste li prihvatili slatkiš od stranca na ulici?

Kao i kod elektroničke pošte, IM poruke mogu sadržavati lažne navode. Nagovara li vas netko u poruci da posjetite neku web stranicu, ili mu pošaljete privatne podatke, nikako nemojte pristati, osim ako ste potpuno sigurni u identitet te osobe.