Otisni knjiguOtisni knjigu

Zadaci i aktivnosti

Ova knjiga je vodič za polaznike s nekoliko tema o korištenju videa. Nastavnici (polaznici tečaja) će pronaći informacije i upute o aktivnostima/zadacima koje trebaju savladati i u kojem vremenskom roku.

 

Sjedište: Nacionalni portal za učenje na daljinu "Nikola Tesla"
E-kolegij: AMORES prilagođeni e-learning materijali za nastavnike o interaktivnim IKT alatima za učenje u nastavi nacionalne i europske književnosti
Knjiga: Zadaci i aktivnosti
Otisnuo/la: Gost (anonimni korisnik)
Datum: Sunday, 28. April 2024., 02:30

1. Neke popratne informacije o korištenju videa u poučavanju

Izraz "korištenje videa u poučavanju" evoluirao je tijekom nekoliko zadnjih desetljeća te sada podrazumijeva i niz alata i tehnologija.

Kao uvod u poglavlje možete pročitati dva članka - jedan opisuje utjecaj videa na poučavanje, dok drugi donosi neke od načina korištenja videa u učionici. Video koji se nalazi na samom kraju drugog članka je posebno zanimljiv u svjetlu onoga što želimo postići projektom AMORES.

Očito, postoji bezbroj članaka o ovoj temi i ovdje se ne želi dati njihov sveobuhvatan pregled. Namjera je upoznati vas s nekoliko ideja na koje se možete pozvati u sljedećim aktivnostima, ako to bude nužno.   

2. Alati za izradu videa

Vjerojatno se sjećate da smo vas pri objavi videa o vašoj školi pitali i koji alat za izradu videa najviše volite koristiti.

Zahvaljujući svima koji su odgovorili evidentno je da se većina odlučila za Moviemaker, dok je drugi izbor bio iMovie. Jedan od alata koji nije bio nabrojan, a koji vole koristiti Danski nastavnici je - MovieCut. 

Niže se nalaze kratke upute za svaki od alata koji je bio naveden pri odabiru. Na ovaj ćete način dobiti uvid u to koliko ih je lako ili teško koristiti u slučaju kada nemate puno prethodnog iskustva ili samo želite istražiti druge mogućnosti za vaš razred.


3. Rasprava

Kreiran je forum na kojem možete raspravljati o različitim alatima za izradu videa te njihovim prednostima ili manama uzimajući u obzir određene nastavne situacije. Ovo može biti posebno korisno vašim kolegama koji razmišljaju o promjeni alata koji trenutno koriste.

Želimo čuti kakva su vaša iskustva u korištenju alata koji su se u anketi pokazali kao najpopularniji - Movie maker, iMovie te MovieCut.

Također, želimo doznati vaše mišljenje o korištenju videa u edukaciji učenika kroz odgovore na pitanja u forumu Razgovori o videu.

4. Izradite video

U fazi imeplementacije projekta upravo će studenti biti ti koji će imati najviše posla pri izradi videa. Međutim, jedan od ishoda je osigurati i da nastavnici uspješno koriste alat za uređivanje videa kako bi mogli voditi studente i učenike u procesu snimanja, uređivanja i objave kratkih video klipova.

Tijekom sljedeća dva tjedna željeli bismo da kreirate vlastiti video uradak. Neki od vas su radili s učenicima na snimanju videa koji prezentira vašu školu. Međutim, u nekim slučajevima učenici su radili samostalno ili video nije bio kreiran za projekt AMORES.

Kao temu videa možete odabrati bilo koju temu koja vam se sviđa. Vaši učenici također mogu biti uključeni u njegovu izradu no, uređivanje videa ipak bi trebali napraviti vi sami. Ako to želite, možete surađivati s vašim kolegama. Imate li dovoljno iskustva s primjerice, Movie Makerom, video možete pokušati izraditi s nekim drugim alatom.

5. Što ćete raditi u razredu?

U vašem blogu opišite kako ćete video koristiti u razredu jednom kada započne implementacijska faza projekta. Ne morate jako detaljno opisivati tehničke pojedinosti ali podijelite s kolegama na koji ste način zamislili korištenje videa u poučavanju nacionalne književnosti.

Za ovu aktivnost molimo koristite AMORES blog.