Upoznavanje sa sučeljem Loomena

Navigacija

Kroz sadržaj u Loomenu možete prolaziti na nekoliko načina.

Navigacijska traka (Breadcrumbs) - koristeći dijelove trake možete se vratiti na određene dijelove tečaja koji su hijerarhijski viši od one na kojoj se nalazite. Odabirom naziva tečaja ili naslovnice u navigacijskoj traci jednostavno ćete se vratiti na početnu stranicu tečaja ili primjerice naslovnicu.

Blok Navigacija omogućava brz i jednostavan pristup različitim stranicama sustava. Prikazuje sljedeće linkove:

  • Moja naslovnica - prilagođena stranica s popisom tečajeva korisnika i informacijama o aktivnostima  kao što su rokovi za zadatke i testove, nepročitane poruke i slično. Naslovnica sadrži i niz blokova kao što su Postavke za uređenje profila, Osobne datoteke korisnika uz mogućnost uređivanja te  Korisnici online.
  • Stranice na razini sustava - sadrži linkove na Blog na razini sustava, Oznake i Kalendar
  • Moj profil - brzi linkovi na profil korisnika, poslane poruke na forumima, pristup blogu, alatu poruka na razini sustava, link na repozitorij i privatne datoteke.
  • Moji kolegij - popis dostupnih tečajeva. Odabirom naslova pristupate naslovnici tečaja.

Blok navigacija
Blok navigacija

Blok Aktivnosti - prikazuje likove na sve aktivnosti u tečaju kao što su forumi, zadaci, testovi i slično. Odabirom pojedinog linka dobiva se popis svih aktivnosti istog tipa, primjerice popis svih foruma u tečaju. Blok je potrebno dodati iz popisa blokova, a može znatno olakšati pristup aktivnostima.

Blok aktivnosti
Blok aktivnosti

Navigacija preko naslovnice - aktivnosti i resursi odabiru se iz središnjeg stupaca, a ponovni odabir sadržaja moguć je povratkom na naslovnicu tečaja. 

Navigacija u resursu Knjiga - sadržaj ovog tečaja nalazi se u resursu Knjiga. Knjiga prikazuje sadržaj u obliku stranica knjige uz mogućnost linearne navigacije pomoću strelica za navigaciju.

Navigacija u book-u
Navigacija u book-u

Jedan od načina prolaska kroz sadržaj Knjige je i odabir naslova potpoglavlja u bloku Sadržaj što omogućava skok s jednog potpoglavlja na drugo, neovisno o njihovom redoslijedu.  

Navigacija blok sadržaj
Navigacija blok sadržaj

Naprijed i nazad u pregledniku (Back and Forward) - za pregledavanje sadržaja u Moodle-u ne preporučuje se korištenje gumba za navigaciju koji se nalaze u pregledniku. Ako ste na stranici koju napuštate upisali neke podatke te odabrali naprijed ili nazad u pregledniku, sustav vas neće upozoriti na mogući gubitak podataka.

CARNet Logo