Vrste dokumenata unutar Google Diska

Prezentacija

Uređivanje prezentacije u Google Disku ne razlikuje se previše od uređivanja prezentacije u jednom od najraširenijih alata za izradu prezentacija Microsoft Power Point.

Prezentacija

Slika 6 Alatna traka

U prezentaciji Google Diska možete:

  • umetati i organizirati slajdove,
  • uvesti slajdove iz druge prezentacije,
  • umetati i oblikovati sadržaj (tekst, slike, multimediju)
  • personalizirati prezentaciju kroz ponuđene teme i izglede slajdova, te prijelaz među slajdovima

Pokaži transkript

Nakon odabira odredišta, unutar izbornika “Izradi” izaberite “Prezentacije”. Iz popisa ponuđenih predložaka prezentacije odaberite odgovarajući.

Na samom početku potrebno je imenovati dokument.

Novi dokument sadrži jedan (naslovni) slajd u koji se unosi sadržaj. Tekst se može formatirati kao i u drugim dokumentima (mijenjati veličinu slova, font, poravnanje), te se premještati unutar slajda. Opcijom “novi slajd” dokumentu dodajete još jedan slajd s naslovom i tekstom. Za drugačiji organizaciju sadržaja unutar slajda, odaberite jednu od ponuđenih opcija u izborniku pored spomenute opcije.

Ukoliko želite umetnuti novi slajda između dva postojeća, označite prethodni slajd te potom odaberite opciju “novi slajd” …

Osim teksta u prezentaciju možete dodati i slike pomoću opcije Umetni – Slika. Pri tome odaberite sliku već učitanu na Google disk, ili učitajte novu sliku s računala….

Slici možete mijenjati dimenzije, orijentaciju te poziciju na slajdu.

Na isti način u prezentaciju možete dodati tablicu. Odabirom Umetni-Tablica odredite broj redaka i stupaca tablice. Unutar izbornika Tablice nalaze se razne mogućnosti za izmjenu i oblikovanje umetnute tablice.

Osim unosa sadržaja, prezentaciji možete mijenjati i izgled. Boju pozadine odabrane teme možete promijeniti na jednom ili svim slajdovima, kao i postavljanje pozadinske slike. Naknadno možete promijeniti i temu prezentacije, te način prijelaza među slajdovima. Pri tome se odredite optimalnu brzinu izmjene slajdova.

Gotovu prezentaciju pokrećete i pregledavate odabirom “Pokreni prezentaciju”.

Tipkom ESC vraćate se na sučelje za uređivanje dokumenta .

Kao i ostale Google dokumente, i prezentaciju možete podijeliti sa drugim osobama odabirom opcije Dijeli.

Sakrij transkript