O tečaju

Tehnička pitanja

Kako poboljšati kvalitetu video materijala u tečaju?

Nakon što pokrenete video, u alatnoj traci odaberite ikonu HD, a potom i željenu rezoluciju, npr. 720p. Nakon odabira preglednik će zapamtiti odabranu vrijednost kvalitete, osim u slučaju brisanja kolačića (cookies) u pregledniku.

Ako prilikom pregledavanja videa primijetite smetnje (npr. video trza ili zapinje), postoji mogućnost da brzina Vašeg internetskog pristupa nije dostatna za reproduciranje visoke kvalitete video zapisa stoga, spustite odabranu vrijednost na nižu.

Odabir rezolucije

Kako pisati matematičke formule u Moodle-u?

Za umetanje matematičkih izraza unutar HTML editora postoji ikona "uređivač formula" Uređivač formula. Odabirom te ikone otvara se Uređivač formula unutar kojega možete oblikovati formule, jednadžbe, funkcije, razlomke i slično... Za detaljnije upute pogledajte ovaj video zapis:

Na svom tečaju sam pokušala dodati korisnike, ali sada više ne mogu pristupiti vlastitom tečaju?

Vjerojatno ste klikom na znak X pored imena vaše uloge sami sebi oduzeli ulogu nastavnika. Druga mogućnost je da ste izbrisali ili sakrili metodu putem koje su korisnici upisani na tečaj. Time ste vjerojatno i sami sebi oduzeli mogućnost pristupanja tečaju. Javite se na forum Pitanja i dogovori s opisom problema te svakako navedite ime i link vašeg tečaja.
Greška ovakvog tipa na samom početku korištenja Moodle-a nije neobična i često se događa. Treba pripaziti da se ne briše ili ne skriva metoda putem koje su upisani korisnici (osim ako to želite namjerno napraviti). U svakom slučaju skrivanje metode je bolja varijanta od brisanja jer će njenim ponovnim otkrivanjem korisnici opet imati pristup tečaju. Kod brisanja metode svi korisnici se trajno brišu kao i njihovi unosi.

Kako preuzeti ostvarenu značku i objaviti je na nekom drugom sustavu?

Značka se sada prikazuje samo na sustavu https://mooc.carnet.hr jer ste je u ovom sustavu i osvojili. Preporuka je dobivenu značku prenijeti na javne sustave za objavljivanje znački kao što je Backpack backpac.openbadges.org, s obzirom da će tečaj koji ste pohađali biti dostupan ograničeno vrijeme. Nakon prijave u sustav https://mooc.carnet.hr, u padajućem izborniku pored imena i prezimena u gornjem desnom uglu sučelja, odaberite Postavke, a zatim i link Uredi značke. Prikazuje se sučelje s osvojenim značkama. Odaberite gumb Preuzmite sve, te značke pohranite lokalno na računalo.

preuzimanje znački

Na sustavu  backpac.openbadges.org kreirajte račun a zatim pomoću gumba Upload > Pretraži, pronađite i prenesite značke s vašeg računala u sustav Backpack. Na ovaj će način značke biti trajno pohranjene, neovisno o dostupnosti tečaja ili sustava u kojem su osvojene.Trenutno na ovaj način nije moguće značke prenijeti u vaš profil na sustav Loomen ili neki drugi Moodle sustav no, radi se na povezivanju sustava Backpack i Moodle-a koji bi to omogućio.

Kako preuzeti uvjerenje (potvrdu) o uspješno završenoj edukaciji iz CSUED sustava?

Nakon prijave u CSUED sustav, klikom na Vaše ime u gornjem desnom kutu ekrana i odabirom opcije ''Moj profil'' iz padajućeg izbornika, na ekranu će Vam se pojaviti popis svih završenih edukacija te prikaz dobivene značke i poveznica za preuzimanje uvjerenja za svaku pojedinu edukaciju. Klikom na "Preuzmite uvjerenje" odabrano uvjerenje će se otvoriti u novom prozoru te ćete ga moći spremiti na računalo. Pripazite, na ovaj način možete preuzeti isključivo uvjerenje dok značku Moodle dizajner preuzimate iz sustava https://mooc.carnet.hr gdje ste je i ostvarili.

Koliko dugo će moj demo tečaj biti dostupan?

Demo tečajevi dostupni su 2 mjeseca nakon službenog završetka tečaja. U slučaju da tečaj želite koristiti i nakon ovog roka napravite sigurnosnu kopiju tečaja i tečaj prebacite u Moodle sustav koji vam je dostupan.

Kako mogu nastaviti koristiti svoj demo tečaj nakon završetka tečaja Moodle dizajner, a CARNetov sam korisnik i posjedujem AAI@Edu.hr elektronički identitet?

Napravite sigurnosnu kopiju vašeg tečaja slijedeći Upute za preuzimanje demo tečaja. Na sustav https://loomen.carnet.hr prijavite se koristeći Vaš AAI@Edu.hr elektronički identitet i ispunite Zahtjev za novim tečajem. Tečaj će biti otvoren odmah i smješten u kategoriju Vaše ustanove. Sigurnosnu kopiju tečaja obnovite u novom tečaju prema uputama iz istog video zapisa. Ako želite, na sustavu Loomen možete otvoriti više novih (praznih) tečajeva koje možete nadopunjavati sadržajem te koristiti u nastavi.

Kako mogu nastaviti koristiti svoj demo tečaj nakon završetka tečaja Moodle dizajner, a nisam CARNetov korisnik (ne posjedujem AAI@Edu.hr elektronički identitet)?

Napravite sigurnosnu kopiju vašeg tečaja slijedeći Upute za preuzimanje demo tečaja. Tečaj možete obnoviti na nekom drugom Moodle sustavu, primjerice sustavu vaše ustanove. Ukoliko vam takav sustav nije dostupan, tečaj možete obnoviti na besplatnim Moodle sustavima koji pružaju uslugu udomljavanja tečajeva, primjerice http://www.freemoodle.org ili https://moodle.com/cloud/. Prije korištenja usluga informirajte se o uvjetima korištenja te pročitajte i ostale korisne informacije. Pripazite, vaš demo tečaj kreiran je na verziji Moodle-a 3.1. i jednostavno se može obnoviti na toj i višim verzijama Moodle-a. Za obnovu tečaja na nižim verzijama nije osigurana dovoljna razina kompatibilnosti što može uzrokovati različite poteškoće.

Kako obavijesti s foruma dobivati na e-mail van sustava mooc.carnet.hr? Kako ukinuti pretplatu na forume?

Da biste poruke objavljene na forumima unutar tečaja dobivali na e-mail van sustava, potrebno se pretplatiti na forum. Pretplata se može napraviti za svaki forum pojedinačno, osim za forum Obavijesti na koji su pretplaćeni svi polaznici. Moguća je i automatska pretplata na forume nakon slanja početne poruke. Poruke će stizati na e-mail s kojim ste prijavljeni na sustav mooc.carnet.hr.

Za pretplatu na određeni forum odaberite naslov željenog foruma u tečaju, a potom u bloku Postavke odaberite link Pretplatite se na ovaj forum. Postupak ponovite na forumima za koje želite pretplatu.

pretplati se na forum

Za ukidanje pretplate na određeni forum odaberite naslov foruma te u bloku Postavke u tečaju odaberite link Ukini pretplatu na ovaj forum.

ukini pretplatu na forum

Za automatsku pretplatu na forume u Vašem profilu, klikom na padajući izbornik pored imena i prezimena u gornjem desnom uglu sučelja, odaberite Postavke > Postavke foruma.

Profil padajući izbornik   Link na postavke foruma

U padajućem izborniku Automatska pretplata na forum odaberite DA - kada pošaljem poruku pretplati me na tu raspravu na forumu. U istom sučelju možete podesiti i oblik obavijesti o novim poruka koje će stizati na Vaš e-mail. Na raspolaganju su opcije Pune poruke (po jedan e-mail za svaku poruku na forumu), Potpuno (jedna dnevna poruka e-pošte s punim forum porukama)ili Naslovi (jedna dnevna poruka e-pošte samo s naslovima).  Pripazite, ako odaberete opciju Pune poruke one mogu uzrokovati dobivanje velikog broja poruka na Vas e-mail. Preporučeno je odabrati Potpuno ili Naslovi kako biste obavijest o porukama  dobivali samo jednom dnevno

U istom prozoru možete podesiti i praćenje novih poruka na forumima što vam može znatno olakšati praćenje rasprava.

Postavke foruma u profilu

U postavkama profila na linku Poruke možete podesiti način dobivanja poruka kada jeste odnosno niste online kao i oblik poruke e-pošte koja može biti u HTML ili tekstualnom obliku.

Link na postavke poruka

Za potpuno ukidanje pretplate na forume u Vasem profilu, na linku Postavke > Poruke uklonite kvačice ispod naslova e-pošta Kada sam online i Kada nisam online. Pohranite promjene. U istom prozoru možete podesiti i blokiranje obavijesti i za druge aktivnosti - privatne poruke između polaznika, obavijesti o My mailu i drugo.

Ukidanje pretplate na forum

Postavke uvijek možete promijeniti i prilagoditi onako kako Vam najviše odgovara.