Univerzalni dizajn

Hiperlinkovi

Naziv hiperlinka (poveznice) trebao bi biti takav da se može shvatiti o čemu se radi te u slučaju da se naziv izvadi iz konteksta (rečenice). To znači da bi trebalo izbjegavati primjerice „dokument preuzmite ovdje“ i slične nazive hiperlinkova.

Zašto je to potrebno?

Pojedini čitači ekrana koje koriste slijepe osobe mogu posebno izdvojiti linkove na stranici jer im na taj način brže pristupaju pa je dobro da svaki link ima naziv s adekvatnim značenjem. Također, mnogi korisnici pretražuju sadržaj stranice pregledavajući prvenstveno linkove na stranici pa im to može olakšati pretraživanje i dolazak do traženih informacija.

Poželjno je da se linkovi otvaraju u istom prozoru.

Zašto je to potrebno?

Korisnicima s oštećenjem vida može biti zbunjujuće ukoliko se otvori novi prozor, a može se dogoditi i da ne primijete da se novi prozor otvorio.

Što je potrebno učiniti?

Kad se u HTML editoru u Moodle-u dodaje link potrebno je u prozoru koji se otvori nakon Umetni/uredi poveznicu>Osnovno unutar svojstva Meta odabrati opciju "otvori u izvornom prozoru/okvir(_parent)":

Dodavanje linka
Konfiguriranje bloka HTML

Odnosno kod dodavanja linka/poveznice kao resurs prilikom definiranja opcija postaviti u kategoriji Prikaz opciju Automatski (opcija Otvori također otvara link u istom prozoru):

Dodavanje resursa


Dodavanje linka (poveznice) kao resurs

Iznimka je prilikom postavljanja linka na neku drugu web stranicu izvan Moodle-a, u tom slučaju je preporuka otvaranje linka u novom prozoru.

CARNet Logo