Moodle mobilna aplikacija

Moodle mobilna aplikacija

Moodle mobilna aplikacija službena je Moodle aplikacija kreirana za brži i jednostavniji pristup tečajevima putem mobilnih uređaja i tableta koji koriste  Android, iOS i Windows sustave. Olakšava praćenje novih događanja na tečaju, primanje obavijesti, pristup sadržaju tečajeva kada je korisnik "offline", pregled ocjena, učitavanje fotografija, audio i video zapisa s mobilnih uređaja i niz drugih mogućnosti.

Aplikacija se može preuzeti putem Trg. play aplikacije (Google Play Store) za Android te Apple store aplikacije za iOS sustave.

Nakon instalacije, aplikaciju je potrebno pokrenuti, a potom u prozor za unos adrese sustava upisati mooc.carnet.hr. Prilikom prve prijave aplikacija će zahtijevati prijavu u sustav kroz preglednik. Korisnik odabire AAI@Edu.hr ikonu za prijavu putem preglednika, te se prijavljuje s podacima AAI@Edu.hr elektroničkog identiteta. Nakon uspješne prijave, sustav će prikazati popis tečajeva korisnika.

mobilna aplikacija

Kako bi putem mobilne aplikacije stizale obavijesti o osobnim porukama, porukama objavljenima na forumima i drugim događajima na tečaju, potrebno je podesiti postavke poruka u Profilu korisnika na sustavu mooc.carnet.hr. Podešavanje profila najjednostavnije je napraviti na osobnom računalu. Nakon prijave u sustav,  klikom na padajući izbornik kod imena i prezimena, potrebno je odabrati Postavke, a potom iz popisa linkova odabrati Poruke. Klikom na kućice ispod naslova Mobilne obavijesti treba označiti željene opcije i pohraniti promjene.  

Kako bi sadržaj tečaja bio dostupan i u trenutku kada korisnik nema pristup internetu (offline), potrebno je sadržaj preuzeti na uređaj (download).

Važno je napomenuti da mobilna aplikacija ne podržava sve aktivnosti i resurse koji su dostupni kroz preglednik, primjerice Bazu podataka, aktivnost Feedback, dodatak My mail i neke druge. Više o mogućnostima Moodle mobilne aplikacije dostupno je na adresi: https://docs.moodle.org/32/en/Moodle_Mobile_features.

Dodatno za korisnike koji bi željeli kreirati sadržaje na Moodle-u prilagođene mobilnim uređajima:

Kao pomoć prilikom kreiranja sadržaja prilagođenog za korištenje na mobilnim uređajima može poslužiti infografika Lewisa Carra na poveznici http://www.moodleworld.com/designing-moodle-courses-for-mobile-infographic-by-lewis-carr-lewiscarr/, kao i neki savjeti o kreiranju sadržaja objavljeni na stranici http://www.moodlenews.com/2016/what-to-keep-in-mind-when-designing-moodle-for-mobile-phone-access/ te https://docs.moodle.org/32/en/Creating_Moodle_Mobile_friendly_courses.

Prilikom kreiranja tečaja za mobilno učenje treba imati u vidu da je mobilno učenje više od responzivnog dizajna.


Last modified: Wednesday, 8 February 2017, 10:52 AM