Doznajte više o sustavu Moodle i njegovoj upotrebi

Dokumenatacija i pomoć pri korištenju Moodle-a

Tečaj Moodle MOOC koji ste pohađali predstavio vam je osnovne informacije o sustavu Moodle i modulima koji se najčešće koriste pri osmišljavanju i izradi tečaja u sustavu Moodle.

Ukoliko želite dodatno upoznati sustav za učenje na daljinu Moodle i mogućnosti njegove primjene u obrazovnim aktivnostima, preporučujemo da posjetite stranice Moodle organizacije na adresi http://moodle.org.

prikaz naslovnice moodle.org

Na naslovnoj stranici organizacije Moodle možete pronaći šest poveznica: O Moodle-u, Postavljanje vlastitog Moodle-a, Poučavanje uz pomoć Moodle-a, Podrška i forumi zajednice, Uključite se u razvoj Moodle-a i Novosti.

Na stranici O Moodle-u (The Moodle Project) https://docs.moodle.org/32/en/About_Moodle   možete pronaći sve važnije informacije o projektu Moodle, značajke i prednosti alata, statistiku, informacije o Moodle sjedištu, Moodle partnerima i ljudima koji rade na njegovom razvoju, tzv. developerima.

Postavljanje vlastitog Moodle-a (Setting up) donosi linkove na kojima se mogu preuzeti paketi za instalaciju vlastitog Moodle-a ili različiti dodaci za Moodle, popis Moodle partnera koji pružaju uslugu udomljavanja tečajeva i podršku te stranice podrške/foruma različitih Moodle zajednica u svijetu od kojih je vjerojatno najkorisnija ona na engleskom jeziku: https://moodle.org/course/view.php?id=5.  

Na stranici Poučavanje uz pomoć Moodle-a (Teaching with Moodle) naći ćete puno korisnih informacija. U poglavlju Dokumentacija nalaze se poveznice na Moodle Docs https://docs.moodle.org – stranice koji sadržavaju informacije i upute za korištenje Moodle-a. Stranice su grupirane prema temama. Stranica dokumentacije uvijek vodi na aktualnu verziju Moodle-a, dok su starije verzije dostupne kroz padajući izbornik. S obzirom da je riječ o internacionalnoj mreži Moodle korisnika, za korištenje većeg djela moodle.org web stranica potrebno je poznavanje engleskog jezika. No, tamo ćete pronaći i stranice s jednim dijelom dokumentacije na hrvatskom jeziku i to na adresi http://docs.moodle.org/hr.

Na stranici se nalazi i link Courses and content iza kojeg se krije Moodle.net https://moodle.net, sjedište na kojem svi koji koriste Moodle mogu podijeliti sadržaj ili dijelove sadržaja svojih tečajeva ili omogućiti njihovo pregledavanje. Korisnik može pretraživati bazu sadržaja te preuzeti ili se upisati na neki od dostupnih tečajeva. Za korisnike koji posjeduju AAI@Edu.hr elektronički identitet dostupna je hrvatska inačica ovog sustava. To je CARNetova Riznica digitalnih nastavnih materijala https://riznica.carnet.hr koja sadrži online tečajeve koje svi nastavnici unutar AAI@Edu.hr sustava mogu preuzeti u cijelosti ili neke njihove dijelove te ih koristiti u vlastitim tečajevima. Jednako tako nastavnici mogu sa širom zajednicom podijeliti vlastite tečajeve objavljene na sustavu Loomen ili omogućiti njihovo pregledavanje.

Na stranici Podrške i foruma zajednice (Support and community forums) nalaze se forumi zajednice koji su ranije već spomenuti. Preko stranice zajednice https://moodle.org/community/ možete pristupiti diskusijskim forumima, te se tako uključiti u razmjenu iskustava s drugim korisnicima Moodle-a u svijetu.

Sadržaj koji se nalazi pod naslovom Uključite se u razvoj Moodle-a (Help shape Moodle's future) zanimljiv je onima koji svojim radom i iskustvom žele doprinijeti razvoju Moodle-a.

Novosti vezane za Moodle, Moodle na društvenim mrežama, najave konferencija tzv. MoodleMoots https://moodlemoot.org, te različite izdane publikacije možete pratiti na stranici Novosti.

Demonstracijske stranice

Na stranicama Moodle.org možete pronaći demonstracijske stranice https://moodle.org/demo/ koje vam omogućuju istraživanje i testiranje Moodle-a u u različitim okruženjima. Pri tome se ne trebate bojati da ćete nešto pokvariti – stranice se resetiraju svakih sat vremena. Trenutno su dostupna tri okruženja:

- Mount Orage School u koji su, u svrhu testiranja, dodani različiti tečajevi, aktivnosti i korisnici koje možete pregledavati iz različitih uloga - menadžera, nastavnika, studenta ili roditelja,

- Moodle Sandbox - standarno Moodle okruženje koje nema sadržaja i u kojem sami možete kreirati tečajeve i njihov sadržaj. Osim menadžera, nastavnika i studenta ovdje Moodle sadržaju možete pristupiti i u ulozi administratora sustava. Na stanici je uvijek postavljena zadnja službena verzija Moodle-a.

- QA Testing Site - okruženje u kojem možete testirati, provjeriti i pripremiti se za verziju Moodle-a koja je još u pripremnoj fazi i koja će tek postati službena.

Upotreba sustava Moodle u obrazovanju

Za više informacija o upotrebi sustava Moodle u obrazovanju posjetite stranice Moodle organizacije na adresama:

https://docs.moodle.org/32/en/Teacher_quick_guide

i

https://docs.moodle.org/32/en/Moodle_manuals.

Na spomenutim stranicama ćete pronaći različite vodiče za nastavnike, studije slučajeva o upotrebi sustava Moodle u radu s učenicima/studentima, često postavljana pitanja nastavnika s odgovorima, primjere dobre prakse upotrebe Moodle-a u nastavnom procesu i mnoge druge korisne informacije.

Za sve one koji nisu u mogućnosti koristiti CARNetov sustav Loomen ili neki drugi Moodle sustav na raspolaganju je besplatna usluga https://moodle.com/cloud/. Riječ je o sustavu koju Moodle nudi svim zainteresiranim korisnicima u svrhu korištenja Moodle-a i udomljavanja tečajeva. S obzirom da besplatno korištenje usluge uključuje i neka ograničenja, prije korištenja svakako se informirajte o uvjetima te pročitajte i ostale korisne informacije.Zadnji puta izmijenjeno: Tuesday, 17. January 2017., 13:35