Zašto koristiti Moodle - Vesna Janko

Zašto koristiti Moodle u nastavi?

Fotografija_Vesne_jankoVesna Janko, prof.
II. osnovna škola Bjelovar
Korisnica Loomena od 2010. godine


Loomen koristim u dodatnoj i redovnoj nastavi Geografije od 2010. godine i izradila sam pet tečajeva.

Za dodatnu nastavu izradila sam tečaj „Mali geografski laboratorij“ kao zbirku problemskih zadataka za poticanje istraživačke nastave i kritičkog mišljenja. Budući da za ove aktivnosti učenicima treba dosta vremena, Loomen im je omogućio rad u školi i kod kuće pa tako surađujemo i izvan škole putem Chata. Osim toga, učenici mogu birati aktivnosti prema svojim interesima. Inače, ovaj tečaj nagrađen je na Webfestivalu 2010. godine u kategoriji Juniori na CARNetovoj korisničkoj konferenciji (CUC).

U redovnoj nastavi prvenstveno koristim Loomen za vježbu i provjeravanje znanja. Izradila sam tri tečaja: „Geografija za 6. razred“, „Geografija za 7. razred“ i „Geografija za 8. razred“. Do sada sam za izradu provjera koristila različite sustave i Web 2.0 alate, ali provjeravanje unutar LMS-a Moodle pokazalo se najpouzdanije (mnogi alati su komercijalni ili vremenom postaju neaktivni) i najkvalitetnije za izradu zadataka. Naime, unutar Loomena učitelj može stvoriti bazu pitanja s velikim brojem tipova zadataka (većina drugih alata ima mali broj tipova) te dijeliti ih po kategorijama. Test učitelj može prilagoditi potrebama učenika kao na primjer, nasumičan izbor pitanja ili po težinskim kategorijama, dati više pokušaja, kreirati različite ljestvice ocjenjivanja i slično. I najvažnije, nema više prepisivanja, učenici ne osjećaju stres, a ja ne gubim vrijeme zbog ispravljanja testova! Zahvaljujući Loomenu na istom nastavnom satu mogu imati provjeru, ocjenjivanje i analizu rezultata testa.

Peti tečaj, „Učenje hrvatskog jezika i kulture za inojezične učenike“, trenutno je neaktivan, ali je zanimljiv zbog svoga nastanka. Tečaj sam izradila u suradnji s profesoricom hrvatskoga jezika za samo jednog učenika iz Kine koji je boravio jednu školsku godinu u našoj školi. Zadatci te rezultati praćenja bili su izuzetno poticajni za učenika.

Prema tome, preporučam korištenje Loomena kao veoma snažnog alata za sve potrebe nastave, sve ovisi o mašti i kreativnosti učitelja.






Zadnji puta izmijenjeno: Thursday, 26. January 2017., 17:44