Zašto koristiti Moodle - Mira Ćuvidić

Zašto koristiti Moodle u nastavi?

Foto_Mira_CuvidicMira Čuvidić, učiteljica razredne nastave
OŠ Rajić
Korisnica Loomena od 2010. godine


Zašto i u koju svrhu ste koristili i koristite Loomen?

1. Za uvježbavanje i provjeravanje nastavnih sadržaja

U našoj školi  ima puno učenika s poteškoćama u usvajanju nastavnoga gradiva te učitelji puno vremena trebaju posvetiti njima, kako bi usvojili minimum znanja. S druge strane,  ima darovitih učenika za koje imamo sve manje vremena.  Iz toga razloga odlučila sam omogućiti svim učenicima da uče uz pomoć online nastavnih  sadržaja u Loomen-u, kako bi mogli napredovati svojim tempom  i naučiti puno više nego im mogu pružiti na nastavi.

Iako su mi mnogi rekli da je Loomen za fakultete i srednje škole, a ne za prvi razred osnovne, 2010. izradila sam kolegij Želim znati više 1 – Igrom do znanja, koji je bio namijenjen učenicima prvoga razreda osnovne škole. Cilj mi je bio da učenici ne koriste računalo samo za igrice i dopisivanje na Facebook-u (koji i nije za malu djecu) nego za učenje.

U njemu je bilo puno igara, kvizova, testova… Učenici i roditelji bili su oduševljeni. Najviše im se svidjelo što dobivaju ocjene koje sustav pamti, što mogu međusobno i s učiteljicom komunicirati putem poruka, foruma… Natjecali su tko će osvojiti više bodova, tko će imati veći postotak uspješnosti i biti na 1. mjestu u kolegiju

2. Loomen koristim za pripremu učenika za matematička natjecanja

Da bi učenici mogli postići barem osrednje rezultate na matematičkim natjecanjima potrebno je mnogo truda i rada, puno vježbanja i rješavanja na stotine zadataka. Obzirom da imamo jedan sat dodatne nastave tjedno teško je učenike pripremiti za natjecanje. U tu svrhu izradila sam kolegij Matka za bistre glavice, u kojemu se nalaze zanimljivi problemski matematički zadatci. Osim toga tu su zadatci s matematičkih natjecanja: gradsko i županijsko, Klokan bez Granica, Dabar.

U tečaju ima i prezentacija s uputama o rješavanju problemskih matematičkih zadataka, zbirke zadataka od 1. do 4. razreda za dodatnu nastavu, testovi za razna razredna i školska natjecanja, igre, forumi, kvizovi i još puno različitih aktivnosti.

3. Za pomoć učenicima koji imaju poteškoća s usvajanjem nastavnih sadržaja

Za te učenike izradila sam poseban kolegij Korak po korak, u kojemu učenici s poteškoćama postižu izvrsne rezultate u kvizovima, igrama i testovima, što ih dodatno motivira jer zu zadatci njima prilagođeni.

4. Za praćenje nastave učenicima koji su dugo bolesni i ne idu u školu

Učenici koji dulje vrijeme ne idu u školu zbog bolesti mogu od kuće vježbati sve nastavne sadržaje putem Loomen-a. Jedan učenik puna 3 mjeseca nije išao u školu. On je iz bolnice pratio sve nastavne sadržaje, vježbao uz pomoć kvizova, testova i igara te putem poruka i foruma komunicirao s učiteljicom i drugim učenicima.

5. Za razna školska i razredna natjecanja

Više učenika može istovremeno rješavati natjecateljske testove, čak u više učionica. Odmah nakon predaje testa dobivaju povratnu informaciju i ocjenu, postotak uspješnosti i trenutni poredak. Nema gubljenja vremena s ispravljanjem, moguće pogreške učitelja u ispravljanju, subjektivnosti.

6. Za pisane provjere znanja

Učenik odmah nakon predaje testa dobiva ocjenu koju upisujemo u imenik, učenik i  roditelj mogu  vidjeti test i od kuće, vide zadatke koji su točno i koji nisu točno riješeni.


Što ste konkretno napravili

Do sada sam izradila 9 kolegija za učenike i učitelje razredne nastave. Osim mojih učenika, kolegije koriste i drugi učenici naše škole, čak i učenici i učitelji drugih škola te dvije djevojčice iz Gane.

Matka za bistre glavice                                              Želim znati više 1 – Igrom do znanja                                         

Hrvatski jezik                                                               Želim znati više 2 – Igrom do znanja                                       

Korak po korak                                                            Želim znati više 3 – Igrom do znanja

Sisačko-moslavačka županija                                    Želim znati više 4 – Igrom do znanja       

Pravopis hrvatskoga jezika                  


Koje benefite je to donijelo Vama i Vašim učenicima?

Zahvaljujući našem radu u Loomen-u, učenici su na zanimljiviji način usvojili nastavne sadržaje, na vrijeme i bez stresa pripremili za natjecanja te su imali izvrsne rezultate. (1. mjesto na  Školskom i Županijskom natjecanju, 1. mjesto na Festivalu matematike, izvrstan rezultat u natjecanju Klokanu bez granica i natjecanju Dabar).

Olakšala sam si svakodnevni rad u nastavi, osobito diferencirani rad. Dok frontalno vježbam sa slabijim učenicima, daroviti učenici mogu za to vrijeme u Loomen-u rješavati sadržaje namijenjene njima, a poslije nastave mogu vidjeti što su rješavali, kakav su uspjeh postigli, što im moram objasniti i slično.

Pomoću Loomen-a učenici su skupnim radom izradili dva izvrsna projekta koja smo predstavili na Festivalu matematike u Puli (Matematika Lonjskoga polja i matematika slavonskog seljaka).                                       

Učenici su bili vrlo aktivni, a usvojenost nastavnih sadržaja bila je mnogo bolja nego u razrednim odjelima koji su imali samo klasičnu nastavu u učionici.

Generalna ocjena koristenja Loomena

LMS-Loomen jer je izvrstan alat za učenje na daljinu. Pogodan je za rad u manjim i većim skupinama učenika, pouzdan i jednostavan za korištenje, besplatan, omogućuje poučavanje usmjereno na učenika i diferencirano učenje, interaktivan je, organizacijska pitanja rješava sam učitelj, nije nov i dovoljno je testiran, korisnici imaju tehničku podršku helpdesk službe,  tečaj se brzo može pokrenuti te se jednostavno i brzo u njega mogu unijeti promjene. Učenik, roditelj i učitelj imaju povratnu informaciju i uvid u sve učenikove aktivnosti. Loomen je izvrsna nadogradnja klasičnoj nastavi.

Planovi za budućnost

Planiram urediti i obogatiti sve svoje kolegije novim sadržajima i aktivnostima, posebno kolegij Korak po korak za učenike s poteškoćama u svladavanju nastavnih sadržaja i Pravopis hrvatskoga jezika jer učenici koji su uspješno završili kolegij izvrsno primjenjuju pravopisna pravila.  Od sljedeće školske godine planiram  provoditi pisane provjere znanja, uglavnom, pomoću online testova u Loomen-u.

Možda ću izraditi još koji kolegij, planiram trenutno jedan za istraživačku i projektnu nastavu.

Preporuka drugim učiteljima i nastavnicima

Koristite Loomen u nastavi, olakšat će vam rad. Digitalni nastavni sadržaj koji jednom izradite koristit će vam bezbroj puta, a to je velika ušteda vremena. Osim toga puno je manje papira, printanja, kopiranja. Učenici su motiviraniji, nastavni sadržaji bolje usvojeni.



Zadnji puta izmijenjeno: Thursday, 26. January 2017., 17:45