Struktura online tečaja

Struktura nastavne lekcije

Nastavna jedinica je zaokružena cjelina prezentacijskih elemenata i aktivnosti pomoću kojih se postiže realizacija jednog od podciljeva tečaja. Struktura online nastavne jedinice ne treba se bitno razlikovati od nastavnih jedinica uživo.
Nastavni ciljevi u ovom tečaju definirani su na nivou poglavlja, no ukoliko želite, možete definirati ciljeve svake nastavne jedinice.

Struktura nastavne lekcije
Struktura nastavne jedinice

Dizač mala

Aktivnost-istraživanje:

 

Posjetite Internet stranicu Learning Objects Studio, te saznajte više o Learning Objectima. Pogledajte navedene primjere.

U nastavku slijedi opis strukture nastavne jedinice. Treba napomenuti da ovakva struktura ne mora biti jednaka za sve nastavne sadržaje te pojedini elementi, ukoliko nisu prikladni, mogu izostaviti.

Osim teorijskog dijela u kojemu se prezentira novo nastavno gradivo svaka nastavna jedinica trebala bi sadržavati sljedeće elemente:

  • Opis nastavne jedinice i najava iduće - na početku autor treba ukratko opisati (jedna rečenica) što će se obrađivati te na kraju najaviti idućunastavnu jedinicu. Obratite pažnju da na taj način svaku nastavnu jedinicu stavljate u vrlo uzak kontekst određenog tečaja. ako nastavne jedinice želite koristiti kao objekte učenja i u drugim tečajevima, izostavite referenciranje na druge nastavne jedinice.
  • Poveznice – Autor treba pripremiti poveznice koje će upućivati polaznike na dodatne sadržaje o temama koje se obrađuju u tečaju. Ovi dodatni sadržaji nisu obavezni za polaznike. Ova aktivnost također promovira Internet kao izvor informacija koje se mogu primijeniti u učenju te navikava polaznike online tečaja da koriste Internet na taj način.
  • Primjeri - poželjno je da autor unutar sadržaja nastavne jedinice uključiti primjere gdje je to moguće.

Uz navedene elemente koji su integralni dio nastavne jedinice, mogu se priključiti i ovi elementi koji zajednički čine smislenu nastavnu cjelinu:

Aktivnosti:
  • Vježbe - aktivnost koja pospješuje polaznikovo usvajanje nastavnog gradiva kroz kratke vježbe vezane uz temu koja se obrađuje u nastavnoj nastavnoj jedinici. Cilj vježbi je da polaznik kroz zanimljive animacije i vlastitu aktivnost postigne bolje rezultate u usvajanju nastavnog gradiva.
  • Istraživanje - aktivnost koja pospješuje polaznikovo usvajanje nastavnog gradiva kroz proučavanje navedenih izvora u cilju stjecanja novih spoznaja.
  • Promišljanje - aktivnost koja pospješuje polaznikovo usvajanje nastavnog gradiva kroz osobni osvrt na navedene sadržaje.
  • Diskusija - aktivnost kojom se prezentira razumijevanje usvojenog nastavnog gradiva te se razmjenjuju mišljenja.
  • Rječnik - sadrži kratke definicije pojmova koji se spominju u tečaju, čime se pospješuje bolje razumijevanje nastavnog gradiva, a može se koristiti kao i kolaborativni alat.
Mislilac mala

Aktivnost-promišljanje:

 

Obzirom na opis nastavnog sadržaja iz silabusa osmislite na koji način biste odredili strukturu nastavnih jedinica vašeg tečaja.

CARNet Logo