Alati za izradu sadržaja

Lekcija

Lekcija predstavlja jedan od složenijih alata za izradu interaktivnih nastavnih sadržaja a nalazi se na popisu aktivnosti. Njezina složenost ogleda se u nizu opcija te načina na koje nastavnik može odrediti dinamiku i način svladavanja sadržaja. Naime, Lekcija se sastoji od nekoliko HTML stranica nastavnih materijala koji su međusobno povezani pitanjima koji od polaznika zahtjeva odabir pojedinog odgovora, a mogu biti jednostavnog ili složenog oblika.

U Lekcijama jednostavnijeg oblika, od polaznika se može zahtijevati da za prelazak na naredni nastavni sadržaj samo klikne na opciju Nastavi (Continue button), dok se kod onih složenijeg oblika pitanjima nakon nekog nastavnog sadržaja provjerava polaznikovo razumijevanje sadržaja. Odabirom točnog odgovora, polaznik prelazi na naredni nastavni sadržaj dok se u slučaju netočnog odgovora, polaznik vraća na prethodni nastavni sadržaj.

Dodavanje aktivnosti Lekcija

Dodavanje aktivnosti Lekcija u tečaju, uz određenu nastavni sadržaj ili vremenski period, moguće je odabirom opcije Dodajte aktivnost ili resurs u bloku/tjednu u kojem želimo lekciju smjestiti. U obrascu koji se otvori odaberite Lekcija.

Dodavanje lekcije
Dodavanje lekcije

Po odabiru opcije, u dijaloškom okviru za određivanje postavki Lekcije koji se potom otvara, možete odrediti ime lekcije i ostale ponuđene opcije - vremenski limit pregledavanja sadržaja (povezan s pitanjima u lekciji), maksimalan broj odgovora, tip lekcije (da li će se ocjenjivati ili ne), mogu li studenti ponovno pristupiti sadržaju, mijenjati odgovore itd.

Postavke lekcije
Postavke lekcije

U daljnjim postavkama aktivnosti lekcija ukoliko želite lekciju u obliku slide showa odredite postavke visine i širine prozora te boju pozadine (potrebno je upisati šifru boje). Također lekciju je moguće zaštititi zaporkom te odrediti vrijeme u kojem će biti dostupna - datum i sat.

Napredak polaznika može ovisiti o rezultatima kod svladavanja prethodnih lekcija. Želite li uvjetovati napredovanje studenata, potrebno je podesiti opciju Dependent.

Dodatno je u lekciji moguće postaviti pop-up prozor ili link na aktivnosti.

Na kraju obrasca su postavke za praćenje dovršenosti gdje je moguće omogućiti praćenje dovršenosti za ovu aktivnost.

Nakon spremanja postavaka, klikom na opciju Pohrani i prikaži, alat Lekcija nudi pet mogućnosti za unos, odnosno strukturiranje sadržaja:

  • Uvoz pitanja - unos pitanja vezanih uz nastavni sadržaj iz eksterne datoteke (format datoteke se bira iz padajućeg izbornika podržanih formata u Moodle-u).
  • Uvoz PowerPoint datoteke - unos PowerPoint prezentacije (isključivo u .htm ili .html obliku).
  • Dodaj grupu pitanja - unos grupe pitanja
  • Dodaj tablicu grananja - dodavanje tablice gje je moguće definirati razne grane ili smjerove tijekom lekcije koje zavise o napretku tijekom lekcije
  • Dodaj novu stranicu sa pitanjem - dodavanje stranice s pitanjima vezanih uz određeni sadržaj (mogućnost odabira više tipova pitanja).

Unos pitanja u lekciju
Unos pitanja u lekciju

CARNet Logo