Uvod u CSS

HTML kao pitanje

Da bismo shvatili zašto je HTML postao ono što je danas, moramo nakratko zaviriti u ne tako davnu prošlost. Razvijen kao strukturni jezik, prvenstveno je bio namijenjen strukturiranom prikazu podataka na web stranicama. Njegova jednostavnost i primjenjivost dovele su do toga da ga je vrlo brzo prihvatio velik broj korisnika. U kratkoj povijesti računalnih tehnologija nijedan drugi računalni jezik nije u toliko kratkom vremenu stekao tako veliku popularnost.

Istovremeno s eksponencijalnim rastom broja web sjedišta rasla je i potreba web dizajnera da svoja sjedišta učine ljepšima i privlačnijima. Uočene nedostatke tadašnjeg HTML-a, kao što je, primjerice, izostanak oznaka koje su dokumente činile privlačnijima korisnicima, komercijalne tvrtke koje su proizvodile web preglednike pokušale su nadoknaditi tako što su, uz ionako slab utjecaj standardizacijskih organizacija, u jezik unosile svoje oznake. To je kulminiralo takozvanim „ratom preglednika” iz kojeg je Internet Explorer izišao kao pobjednik tako što je zavladao s preko 95% tržišta.

1995. godine W3C je definirao standardiziranu specifikaciju jezika HTML koja je u sebi sadržavala mnoge elemente koje su u jezik unijeli proizvođači preglednika.

  • Za standardizaciju CSS-a brine se W3 konzorcij(W3C), organizacija zadužena za WWW standarde.

Ta je kratka i burna prošlost uzela svoj danak. Neke se činjenice nisu mogle sakriti. Nekompatibilnost preglednika kao posljedica samovolje proizvođača u prošlosti je, a u nekoj mjeri i danas, uzrokovala nemale probleme za većinu web dizajnera. Složenost kôda opterećenog oznakama za prikaz podataka dovela je do toga da je u dokumentu bilo više oznaka nego podataka. Nedostatak mogućnosti s jedne strane i neprestana potreba za privlačnim dizajnom s druge strane, neprestano su tjerali web dizajnere da osmišljavaju nove načine i izmišljaju nove trikove kako web sjedište učiniti ljepšim.

ćisti HTML kôd nakrcan oblikovanjem
Izgled čistog HTML kôda s dizajnerskim dodacima.
Jasno je vidljiva količina oznaka
u odnosu na podatke koji se prikazuju.

Kako prilagoditi izgled stranice da ona bude jednakog prikaza u svim preglednicima? Kako formatirati dokument da elementi u njemu budu precizno smješteni? Kako na web sjedištu od stotinu stranica odjednom promijeniti, primjerice, boju znakova na svim stranicama?

Ovakva su se pitanja nizala uzdižući na površinu frustracije s kojima su se susretali autori web stranica.

  • Pretraživanjem Interneta otkrijte što su to ratovi preglednika (browser wars) te kad su i kako najviše ometali korisnike, surfere.