Slike na web stranicama

O ovom poglavlju

Sada, kad imamo tekst, vrijeme je da naše stranice obogatimo i pokojom novom slikom.

Nakon sljedećih nekoliko lekcija zakoračit ćete u svijet multimedije na web stranicama, no i ti prvi koraci mogu vaše stranice učiniti vrlo privlačnima.

Ishodi učenja

Nakon ovog poglavlja ćete moći:

  • umetnuti slike na web stranicu
  • postaviti sliku na mjesto po želji: u odlomak, pokraj teksta
  • namjestiti podatke o visini i širini slike, navesti primjere u kojima se vidi kako ih se može pogrešno odabrati, te pokazati što znači „promjena veličine slike” navođenjem visine i širine koje ne odgovaraju stvarnim vrijednostima
  • namjestiti alternativni tekst i nabrojiti tri situacije u kojima se on upotrebljava.

U ovom poglavlju očekuju vas dvije bonus lekcije koje se bave sadržajima izvan HTML-a, ali su korisni u stvaranju web stranica. Nakon prve bonus lekcije ćete možda neki od programa s kojima ste se susretali prepoznati kao mogućeg pomoćnika u pripremi slika za vaše web stranice, a možda ćete se odlučiti za upotrebu nekog novog programa. Nakon druge bonus lekcije moći ćete odrediti koji bi grafički format bio prikladan za vaše ilustracije.

Aktivnosti u ovom poglavlju

Aktivnosti u ovom poglavlju slične su aktivnostima u prethodnom: malo teorije, puno primjera i vježbi. Predlažemo vam da primjere provjerite na svom računalu.

Nemojte zaboraviti i na izradu vježbi koje ćete naći u svakoj lekciji. Za predložene vježbe sve su vam slike na raspolaganju u tečaju, iako vjerujemo da ćete ipak najviše vremena provesti izabirući slike za primjere koje ćete sami željeti isprobati.

Glavna aktivnost vezana uz ovo poglavlje nalazi se izvan ovog tečaja i obuhvaća svladavanje barem osnova priprema slika za objavljivanje na webu. Za sada si samo isplanirajte vrijeme za tu aktivnost, ali nemojte skretati s teme ovog tečaja. Razlog je jednostavan: vježbe na ovom tečaju možete raditi i sa slikama preuzetim s weba, a osim toga vas u ovom tečaju čekaju još neka znanja nužna za dovršavanje vašeg prvog web sjedišta.

CARNet - puni naziv i logo