Slike na web stranicama

Bonus: Grafički formati

     

Brzina prijenosa podataka na Internetu čak i danas predstavlja problem. Kako bi se taj problem učinio što bezbolnijim, a naše se stranice što brže učitavale, za slike koje upotrebljavamo na našim web stranicama izabiremo grafički format koji smanjuje veličinu datoteke tako, da najviše smanji datoteku i najmanje uništi sliku koju želimo objaviti.

GIF

Ovaj se format preporuča upotrebljavati za grafike koje ne sadrže više od 256 boja. Kako gotovo svaka fotografija sadrži milijune boja, ovaj format pri spremanju fotografija najčešće izbjegavamo.

Tajna GIF formata je u tome što uz podatke o slici u sebi sadrži i posebnu paletu od najmanje dvije do najviše 256 boja. Zato je on pogodan za pohranjivanje slika s relativno malo boja.

Dijelove slike je moguće odrediti kao prozirne (engl. transparent), pa će kroz te dijelove slike biti vidljiva pozadina na kojoj se slika nalazi.Uvećana slika crnog slova „A” s definiranom prozirnošću
na dvije različite podloge.

Po svim navedenim mogućnostima formata GIF postoji i bolji format, PNG. GIF se zadržao dijelom iz navike, a dijelom zbog mogućnosti da se u tom slikovnom formatu pohranjuju jednostavne animacije.

JPEG

JPEG je format koji koristimo za spremanje fotografija, koje sadrže više od 256 boja.

JPEG format nudi različite stupnjeve optimizacije, no svakim od njih se gubi na kvaliteti slike. Svejedno, stupanj optimizacije uvijek je moguće postaviti tako da gubitak kvalitete na fotografijama bude prihvatljiv, većini promatrača često i neprimjetan. Ipak, zbog gubitka kvalitete nije pogodan za slike s jednobojnim plohama.


GIF i JPEG optimizacija.

JPEG format ne podržava prozirnost.

PNG

Najmlađi je od spomenuta tri formata, ujedinjuje najbolje od prethodna dva. Omogućuje spremanje palete od 17 do 256 boja, ali i 8-bitne grayscale palete (paleta sivih tonova) i pune, 24-bitne, palete (16,7 milijuna boja). Podržava prozirnost, ali i alpha prozirnost, kojom se određuje stupanj prozirnosti, pa rubovi slika ostaju „meki”.Uvećana slika crnog slova „A” s definiranom alpha prozirnošću
na dvije različite podloge.

Format PNG je manje raširen od ranije navedenih formata GIF i JPEG jer je do prije nekoliko godina većina korisnika upotrebljavala web preglednike koji nisu podržavali alpha prozirnost. Danas popularnost PNG formata raste.

Format PNG je osobito pogodan za slike s jednobojnim plohama i puno boja, koje često dolaze od kosih crta na prijelazima ploha, kao na prethodnoj slici. Upotrebljava se, na primjer, za grafikone, slike ekrana, logotipove i sl.

Uvjerite se u koje svrhe autori web stranica upotrebljavaju formate navedene u ovoj lekciji. Oni ne moraju biti uvijek u pravu, ali uvjereni smo da će vam ova vježba pomoći u razlikovanju formata.

Otvorite tražilicu slika i zamislite, na primjer, neku biljku ili životinju. Da biste dobili veći broj rezultata, predlažemo vam da zamislite naziv biljke ili životinje na nekom od jezika koji se u svijetu govori više nego hrvatski (engleski, njemački, španjolski,...).

Pretraživanje ćete provesti triput. Svaki put osim riječi koju ste zamislili dodajte u polje za pretraživanje još i jedan od sljedećih uvjeta na vrstu datoteke:

  • filetype:jpg
  • filetype:png
  • filetype:gif

Uočavate li razlike u rezultatima? Slaže li se većina slika s napomenama o formatima iz ove lekcije?

CARNet - puni naziv i logo