O tečaju

Međusobno ocjenjivanje polaznika

Da biste dobili značku Moodle dizajner trebate sudjelovati u međusobnom ocjenjivanju demo tečajeva, što znači da ćete Vi ocjenjivati demo tečajeve svojih kolega, dok će oni ocjenjivati Vaš tečaj.

Iako je ovakav način ocjenjivanja za Vas vjerojetno nov, nadamo se da će Vam to biti jednostavna i ugodna aktivnost. Sustav ocjenjivanja je osmišljen tako da Vas vodi kroz sve potrebne korake, a ako će Vam ipak biti potrebna dodatna pomoć, potražite je u forumu Pitanja i dogovori.

Prije no što predate vlastiti demo tečaj na ocjenjivanje, provjerite sadrži li ove elemente, jer će se tečaj ocjenjivati, tj. bodovati prema ovim tvrdnjama:

  • Tečaj ima upisano puno ime i sažetak tečaja, te su oni vidljivi polaznicima u popisu tečajeva (odmah ili prelaskom na informacije o tečaju, info).
  • Tečaj sadrži najmanje jedan HTML blok s naslovom i sadržajem.
  • Tečaj sadrži Kalendar s jednim unesenim terminom.
  • Tečaj sadrži Rječnik s definiranim značenjem najmanje jednog pojma.
  • Tečaj sadrži Poveznicu i ugrađeni (embed) video na naslovnici.
  • Tečaj sadrži najmanje jednu Stranicu s umetnutom slikom.
  • Tečaj sadrži Forum s definiranim opisom i objavljenom prvom porukom.
  • Tečaj sadrži Test s uputama polaznicima za rješavanje testa kao i najmanje tri različite vrsta pitanja za provjeru znanja.

Sustav će automatski Vašem tečaju dodijeliti ocjenjivače, Vaše kolege na tečaju, a Vi ćete također ocjenjivati tuđe tečajeve nakon što predate vlastiti tečaj. U tome će Vas voditi jednostavni upitnik u kojemu ćete definirati koji elementi od gore navedenih su sadržani u tečajevima Vaših kolega, a koji nisu. Dakle, potrebno je ocijeniti koji su elementi prisutni, a ne trebate ocjenjivati sadržaj tečaja. Pri tome računamo na Vašu objektivnost i korektnost. Za pozitivnu ocjenu tečaja potrebno je “osvojiti” najmanje 70 bodova. Ukupno možete dobiti 100 bodova za ovu aktivnost, od čega najviše 90 bodova za vlastiti tečaj, koji će Vam biti dodijeljeni na temelju procjene vaših kolega, a najviše 10 bodova za to što ćete procijeniti tuđe tečajeve.

U nekim gore navedenim tvrdnjama sadržana su dva elementa pa se može dogoditi da tečajevi kolega koje ćete evaluirati sadrže jedan element, a drugi nedostaje. U takvim situacijama sami procijenite hoćete li taj element označiti s "da" ili "ne".

U slučaju da je kolega kojeg ocjenjujete zaboravio omogućiti upis na tečaj i Vi mu ne možete pristupiti, preporuka je poslati poruku na forum Pitanja i dogovori. U poruci navedite problem te link i naziv spornog tečaja. Na ovaj ćete način upozoriti i mentore i vlasnika tečaja koji može na vrijeme reagirati te omogućiti samostalan upis.

Ako želite, kolegama možete dati i povratnu informaciju u obliku teksta prema vlastitom nahođenju, iako to nije obavezno. Budući da su polaznici prijašnjih tečajeva istaknuli važnost povratne informacije, preporučujemo Vam da motivirate svoje kolege dajući im povratnu informaciju. Potičemo vas da istaknete pozitivne strane tečaja ili da kolegama date specifičnu informaciju koju niste mogli unijeti u obrazac.

Ocjenjivanje se izvodi uz pomoć alata Radionica u kojemu će biti detaljno opisani svi koraci. Ocjenjivanje se izvodi kroz tri faze. U prvoj fazi predajete svoje radove, nakon toga ocjenjujete tečajeve Vaših kolega, a u zadnjoj fazi će Vam biti dostupne Vaše ocjene. Za uspješni završetak ove aktivnosti potrebno je proći kroz sve faze u definiranom vremenu, a također je potrebno “osvojiti” najmanje 70 bodova.

Napominjemo da mentori ne ocjenjuju polaznike.