Izrada sadržaja

Izrada web stranice (HTML editor)

Stranica je resurs koji omogućava stvaranje web stranica koje se jednostavno uređuju pomoću HTML editora. Uglavnom se koriste za manje dijelove sadržaja dok se je za složenije sadržaje ipak pogodnija Knjiga.

Pokaži transkript

Ukoliko želite sami kreirati dokument unutar Moodle sustava iz popisa resursa u izborniku Dodaj aktivnost ili resurs... odaberite opciju Stranica.

Kao i za ostale resurse trebate odrediti ime dokumenta, opis dokumenta i sadržaj. Da bi se u polju Opis prikazao HTML editor odaberite ikonu Prikaži više gumba za prikaz svih mogućnosti editora.

U polje s oznakom Sadržaj stranice možete staviti gotove tekstove, editirati ih pomoću HTML editora, koji radi po principu WYSIWYG (What You See Is What You Get). Na taj način korisnik bez poznavanja HTML koda može oblikovati sadržaj, a konačni rezultat je odmah vidljiv. Tekst se može formatirati, mijenjati stil i veličina slova, umetati tablice, poveznice (linkovi), slike i multimediju.

U alatnoj traci editora nalaze se grupe alata za unos/oblikovanje web sadržaja:

  • Alati za formatiranje teksta – označenom tekstu se može mijenjati font, veličina slova, poravnanje, boja…
  • Umetanje linkova (poveznica) – označeni tekst će postati poveznica unosom web adrese klikom na gumb poveznica. Pri tome se odredi i način otvaranja poveznice (unutar istog ili ovog prozora)
  • Alati za umetanje slika, multimedije, jednadžbi, znakova i tablica   Slika se dodaje na isti način kao i ostale datoteke u tečaj – može se umetnutu slika s poslužitelja, jedna od nedavno korištenih slika, slike s url adrese, iz privatnih datoteka, ili učitati slika s diska. Prilikom učitavanja slike upisuje se opis slike (alternativni tekst), te definira veličina prikaza slike.
  • HTML uređivač i provjera pravopisa Pomoću opcije prikaza HTML uređivača u svakom trenutku izrade sadržaja možemo vidjeti i editirati HTML kod.

Nakon što ste pohranili promjene, vaš web dokument postaje vidljiv na središnjem sučelju sustava. Naknadne promjene u web dokumentu moguće su odabirom linka Uredi > Uredi postavke.

Sakrij transkript