Izrada sadržaja

Videozapisi

Dodavanje video zapisa u tečaj je vrlo korisno jer omogućava polaznicima da pogledaju snimljena predavanja koja su eventualno propustili, pogledaju upute, demonstracije primjera, simulacije i slično.

Poželjno je video zapis pohraniti u Moodle, na poslužitelj, jer je tako lakše upravljanje materijalom. U slučaju nedovoljno prostora na disku poslužitelja ili ograničenjima u vezi veličine pohranjenih datoteka prikladno je pohranjivanje video zapisa u repozitorij kao što su YouTube ili Vimeo i njihovo povezivanje u tečaj (embeded video). U tom slučaju treba voditi računa o postavkama privatnosti i dijeljenja video materijala pri njihovom postavljanju u repozitorije.

Pokaži transkript

Za dodavanje videa na postojećoj stranici, u „Omogući izmjene“ modu, odaberite link Uredi > Uredi postavke.

Za učitavanje videozapisa u tečaj odaberite ikonu Multimedij, a zatim kliknite na gumb Pregled repozitorija, nakon čega se pojavljuje prozor za Odabir datoteke.

Izabirite opciju Prenesi datoteku ako želite prenijeti video zapis pohranjen na vašem računalu. Popunite polja: pohrani kao (ime datoteke), autora, izaberite odgovarajuću licencu i zatim kliknite na Prenesi datoteku na poslužitelj i Umetni.

Ukoliko želite ugraditi video u tečaj, s web sjedišta za dijeljenje video sadržaja pronađite kod za ugrađivanje video zapisa kojeg želite prikazati i kopirajte ga, primjerice video zapis s CARNetovog servisa https://meduza.carnet.hr/

U HTML editoru tečaja odaberite opciju prikaza HTML koda te kombinacijom tipki CTRL+V (CMD+V) zalijepite ugrađeni kod na željeno mjesto u tečaju. Unutar koda možete promijeniti dimenzije ugrađenog videa te zaustaviti automatsko pokretanje videa postavljanjem vrijednosti autostart u “false”.Nakon odabira gumba Pohrani i prikaži dodani videozapis se pojavljuje u tečaju.

Sakrij transkript

Napomena

Kako bi se audio i video zapisi mogli reproducirati u odgovarajućim programima potrebno je da administrator uključi „Multimedia plugins filter“. Također administrator može omogućiti i dodavanje sadržaja iz multimedijalnih repozitorija kao što su YouTube ili Flickr.