Uvod

“Zašto bih objavljivao fotografiju i pisao o svojim interesima? To je djetinjasto.”

“Najveća mana e-učenja je nedostatak izravnog osobnog kontakta s ostalim polaznicima.”

Prvu tvrdnju izrekao je jedan od polaznika tečaja. To nije uvriježeno mišljenje. Druga tvrdnja jest. Čuli smo je mnogo puta u evaluaciji e-učenja. Te dvije tvrdnje, naizgled nepovezane, zapravo su dva kraja istog spektra. Jedna tvrdnja izražava želju za upoznavanjem žive osobe s druge strane optičkog kabela; druga zamjera što mora objaviti bilo kakvu osobnu informaciju.

Kakvo je naše stajalište o ovome? Odgovaramo tako da ćemo vas zamoliti da provedete mali eksperiment i okušate se u vizualizaciji: pokušajte zamisliti da poučavate razred u kojem su svi učenici odvojeni pregradama. Znate njihova imena, ali ne znate kako izgledaju i glasovi su im djelomično stišani. Osjećate li se udobno?

Tečaj e-učenja nije mjesto za započinjanje intimnih veza. Mnoge teme smatraju se neprimjerenima. Međutim, previše opreza nesumnjivo vodi do situacije u kojoj će polaznici jedni drugima biti samo imena kao što je često slučaj na otvorenim forumima. Neće se povezati, niti imati osjećaj da sudjeluju u grupi. To bi bilo pogubno za aktivnosti koje se temelje na diskusiji i razmjeni mišljenja.

Nemojte se bojati otkriti nešto o sebi, stavite svoju fotografiju, pozovite se na vlastita iskustva u diskusijama i neka vaše poruke na forumu budu osobne, čak i pomalo neformalne, baš kao što i mi nastojimo biti u ovom tekstu.

 

Last modified: Tuesday, 24 September 2013, 8:29 PM