Izrada sigurnosne kopije tečaja

 Demo tečaj koji ste  napravili možete pohraniti na svom računalu te prebaciti u drugi LMS sustav.

Potrebno je izraditi sigurnosnu kopiju tečaja (backup) koja može sadržavati sve ili samo odabrane aktivnosti i resurse tečaja. Nakon procesa izrade sigurnosne kopije, stvorit će se jedna datoteka sa .mbz ekstenzijom (ekstenzija sigurnosne kopije u verziji Moodle 2.0 i više)  koju potom možete pohraniti na računalu. Na taj način tečaj možete u izvornom obliku prebaciti u drugi Moodle sustav ili u neki drugi LMS.

Tečaj možete obnoviti na nekom drugom Moodle sustavu, primjerice sustavu vaše ustanove. Ukoliko vam takav sustav nije dostupan, tečaj možete obnoviti na besplatnom Moodle sustavu koju pruža uslugu udomljavanja tečajeva, na adresi: http://www.freemoodle.org. Prije korištenja usluge informirajte se o uvjetima korištenja usluge te pročitajte i ostale korisne informacije o usluzi. Pripazite, vaš demo tečaj kreiran je na verziji Moodle-a 2.5.3. i jednostavno se može obnoviti na toj i višim verzijama Moodle-a. Za obnovu tečaja na nižim verzijama nije osigurana dovoljna razina kompatibilnosti što može uzrokovati različite poteškoće.

Kako izraditi sigurnosnu kopiju (backup), pohraniti je, te učitati u drugi sustav (restore), pogledajte u videozapisu:

Pokaži transkript

Da bi izradili sigurnosnu kopiju tečaja, unutar bloka Postavke -”Administracija kolegija” odaberite Backup.

U vrhu otvorenog sučelja nalazi se  navigacijska traku za izradu sigurnosne kopije u nekoliko koraka: U prvom kotraku, Inicijalne postavke  klikom na kućicu odaberite glavne elemente koje želite u sigurnosnoj kopiji –korisničke podatke, aktivnosti, blokove, filtre i ostalo. Iz sigurnosnih razloga na vašem demo tečaju s ulogom nastavnika niste u mogućnosti pohraniti korisničke podatke polaznika tečaja. IMS Common Cartridge (IMS paket) omogućava izradu sigurnosne kopije napravljene u skladu s IMS specifikacijom. te takvu sigurnosnu kopiju možete unijeti i raspakirati u novi Moodle tečaj pomoću resursa IMS paket.  Nakon što ste odabrali elemente koje želite pohraniti, odaberite gumb Nastavi.

Unutar Postavke sheme -sustav će automatski predložiti uključivanje svih aktivnosti i resursa u sigurnosnu kopiju. Ako ne želite pohraniti sve odabrane podatke, listu prilagodite na način da pojedini element ili cijelu temu isključite klikom na kvačicu pored njihovog naziva. U desnom stupcu prikazano je pohranjivane korisničkih informacija za odabrane aktivnosti i resurse. Obzirom da je u prvom koraku iskljućena mogućnost pohrane korisničkih podataka, i ovdje će svi podaci biti automatski isključeni. Odaberite gumb Nastavi.

Slijedi “potvrda i pregled”  gdje je budućem .mbz dokumentu  sustav već dodijelio naziv koji možete promijeniti jednostavnim upisom novog naziva u polje Naziv datoteke. U prozorima Postavke backup procedure i Obuhvaćeni objekti provjerite da li su kopijom obuhvaćeni svi željeni elementi (zelena kvačica). Ako niste zadovoljni vratite se korak unazad odabirom željenog koraka u navigcijskoj traci na vrhu ekrana. Ako ste zadovljni odabirom elemenata, za nastavak procedure odaberite gumb Izvrši backup.

U zadnjem koraku process je Završen te ukoliko je sve prošlo u redu na dnu stranice bit će prikazana poruka Backup datoteka je uspješno stvorena. Odabirom  Nastavi. Prikazuje se prozor Uvezi backup datoteku gdje možete unijeti backup datoteke s računala u postojeći tečaj. U Prostor za backup kolegija spremaju se sigurnosne kopije administratora sustava s uključenim korisničkim podacima.Privatni korisnički prostor za backup je prostor za sigurnosne kopije koje kreira nastavnik i one ne obuhvaćaju korisničke podatke. Tu se nalazi kopija koju ste upravo pohranili. Pored svake datoteke nalaze se informacije o vremenu kreiranja, veličini te mogućnosti za njegovo preuzimanje ili obnovu u tečaju (Vraćanje iz kopije). Klikom na Preuzmi pohranite dokument na vase računalo.

Da bi pohranjeni sadržaj sa svog računala  učitali u novi tečaj, o novom praznom tečaju unutar bloka Postavke > Administracija kolegija  odaberite link "Vraćanje iz kopije".

Pomoću gumba Odaberite datoteku pronađite sigurnosnu kopiju koja se nalazi na vašem računalu i prenesite na poslužitelj.

U prozoru se pojavljuje ime datoteke. Odaberite "Vraćanje iz kopije".

Slično kao kod izrade sigurnosne kopije u sučelju je prikazana navigacijska traka za vračanje tečaja u nekoliko koraka: U koraku Potvrdi  sustav prikazuje elemente tečaja pohranjene u sigurnosnoj kopiji. Odaberite Nastavi.

Unutar koraka Odredište obzirom da sadržaj učitavate u prazni tečaj odaberite mogućnost Dodaj podatke iz backup datoteke u ovaj kolegij. Odaberite Nastavi.

U Postavkama sustav prikazuje elemente obuhvaćene sigurnosnom kopijom te omogućava odabir za obnovu u tečaju. Nakon odabira elemenata odaberite Nastavi.

Shema - u ovom koraku odaberite naziv i kraticu kolegija te Ne za kopiranje starih postavki tečaja, osim u slučaju ako iste postavke želite koristiti i u novom tečaju. Takva je postavka primjerice, datum početka nastave. Odaberite one aktivnosti i resurse iz sekcija koje želite obnoviti u tečaju i odaberite Nastavi

U Pregledu su prikazani su svi elementi koje ste odabrali za obnovu u novom tečaju. Ako ste zadovoljni odabirom elemenata odaberite Pokreni postupak vraćanja. Prilikom postupka raspakiranja tečaja mogu se pojaviti i određena upozorenja kao rezutlat različitih verzija sustava.

U  posljednjem koraku Završeno  sustav prikazuje poruku o uspješno kreiranoj sigurnosnoj kopiji.

Sakrij transkript

Zadnji puta izmijenjeno: Friday, 17. June 2016., 13:32