Preporučeni alati za izradu stripova

1.   ToonDoo

ToonDoo je online alat namijenjen izradi stripova a dostupan je na adresi http://www.toondoo.com/. Alat je besplatan a uz nadoplatu nudi i mogućnost otvaranja virtualne učionice koja može imati ulogu privatne društvene mreže. Besplatna verzija nema ograničenja u funkcionalnostima. Alat također omogućava korisnicima izradu crteža ili učitavanje novog sadržaja. Uvjet za korištenje alata je registracija putem e-mail adrese.

ToonDoo je preporučeni alat koji ne ovisi o operativnom sustavu koji se koristi i za koji je potreban samo internetski preglednik i Flash. Intuitivan je i lagan za korištenje te će ga i učenici naučiti vrlo brzo koristiti. Zabavan je i osim gotovog nudi i mogućnost dodavanja vlastitog sadržaja.

Nedostatak ovog alata je to što virtualna učionica nije besplatna i može se koristiti isključivo uz naknadu. Aplikacija koja bi omogućavala korištenje alata na mobilnim uređajima nije dostupna. Korištenje alata zahtjeva registraciju. Nudi se mogućnost zajedničkog rada koji nije baziran na ažuriranju postojećeg (zajedničkog) uratka u galeriji već se originalni uradak duplicira svakom sudioniku u njegovu galeriju. Iako je riječ o zajedničkom mjestu za objavu radova pretraživanje se učenicima može ograničiti putem sigurnosnih filtera. Kada je riječ o ciljevima projekta ovaj će alat učenicima omogućiti zanimljiv i zabavan pristup čitanju i razumijevanju pročitanog.

2.   Pixton

Pixton je online alat namijenjen izradi stripova a dostupan je na adresi http://www.pixton.com/. Ovdje je predstavljena njegova besplatna verzija a u ponudi su dodatno i komercijalna te verzija za škole. Besplatna verzija zahtjeva registraciju preko Facebooka, Google+ računa ili e-mail adrese a omogućava kreiranje neograničenog broja stripova i prikaz likova u punoj figuri. Također, omogućava i ocjenjivanje, ugrađivanje (embed) i uređivanje stripova drugih korisnika. Ispis i preuzimanje stripova dostupno je kroz sakupljanje kovanica a postiže se na različite načine. Besplatna verzija ne omogućava učitavanje vlastitog sadržaja.

Korištenje alata ne ovisi o operativnom sustavu i zahtjeva samo internetski preglednik i Flash. Prednost je što, u usporedbi s drugim alatima, omogućava prilagodbu sadržaja na način da se već kreirani likovi i njihovi dijelovi tijela mogu premještati.

Nedostatak predstavljaju ograničenja besplatne verzije: ne omogućava učitavanje vlastitog sadržaja a preuzimanje kreiranih stripova mora se platiti kovanicama koje su dio aplikacije. Korištenje zahtjeva registraciju a virtualna učionica nije besplatna. Zajednički rad omogućen je kroz uređivanje stripova drugih korisnika koji su to dopustili. Kada je riječ o ciljevima projekta ovaj će alat učenicima omogućiti zanimljiv i zabavan pristup čitanju i razumijevanju pročitanog.

3.   MakeBeliefsComix

MakeBeliefsComix je online alat namijenjen izradi stripova a dostupan je na adresi http://www.makebeliefscomix.com/. Potpuno je besplatan i ne zahtjeva registraciju. Nema mogućnost učitavanja gotovog sadržaja a  sadržaj koji nudi je prilično ograničen. Kreirani sadržaj se ne može preuzeti.

Ovo je alat koji ne ovisi o operativnom sustavu koji se koristi i za koji je potreban samo internetski preglednik i Flash. Prednost ovog alata u odnosu na druge slične je što ne zahtjeva registraciju, prilično je jednostavan za korištenje te potpuno besplatan. Omogućava brzo kreiranje stripova bez potrebe za registracijom korisnika i zato je popularan. U isto vrijeme to što korisnik nije registriran onemogućava preuzimanje sadržaja osim ako ga korisnik ne pošalje putem e-mail adrese te na taj način sačuva. Također, alat ne pruža mogućnost učitavanja vlastitog sadržaja a ponuđeni sadržaji su ograničeni. Nije predviđena mogućnost zajedničkog rada kao ni virtualne učionice. Kada je riječ o ciljevima projekta ovaj će alat učenicima omogućiti zanimljiv i zabavan pristup čitanju i razumijevanju pročitanog.

4.   Chogger

Chogger je online alat namijenjen izradi stripova a dostupan je na adresi http://chogger.com/. Besplatan je a obavezna je registracija putem e-mail adrese. Osnovna karakteristika alata je da ne nudi gotov sadržaj već se bazira na sadržaju koji su korisnici unaprijed pripremili i mogu ga učitati te na crteže kreirane u samom alatu. Ne postoji mogućnost preuzimanja kreiranog sadržaja. 

Ovo je alat koji ne ovisi o operativnom sustavu koji se koristi i za koji je potreban samo internetski preglednik i Flash. Ono što mu je najveća prednost ali ujedno može biti i mana, je da nema unaprijed pripremljenog sadržaja unutar alata već pruža mogućnost učitavanja gotovog sadržaja koji su korisnici pripremili. Besplatan je ali zahtjeva registraciju. Nedostatak mu je također i to što ne dopušta preuzimanje kreiranog sadržaja, ne nudi mogućnost virutalne učionice a također nema niti verziju za mobilne uređaje. Kada je riječ o ciljevima projekta ovaj će alat učenicima omogućiti zanimljiv i zabavan pristup čitanju i razumijevanju pročitanog.

Zadnji puta izmijenjeno: Thursday, 21. May 2015., 16:04