Uvod

U modulu 1, aktivnosti 1.5 identificirali ste neke sadržaje ovog tečaja. Nastavni materijali su svi materijali koji podržavaju učenika u postizanju određenog cilja. Oni imaju ulogu “iskre”, poticaja u e-aktivnostima, daju osnovne informacije, predstavljaju određenu temu, objašnjavaju, inspiriraju i motiviraju. Nastavni materijali dolaze u raznim oblicima, na primjer, u obliku teksta, kao poveznice, u obliku filmova, prezentacija, audio snimaka, simulacija ili vanjskih diskusijskih grupa. Mogu se pripremiti uz pomoć dodatnih alata ili pomoću onih koji su već dio nekog online sučelja.

Jedan od glavnih problema s kojim se susreću nastavnici strukovnih predmeta je nedostatak  suvremenih nastavnih materijala za predmet koji predaju. Posljednjih godina pojavili su se brojni besplatni (online) alati koji omogućuju, čak i nevještim korisnicima, da naprave nove nastavne materijale kao što su tekst, slike, prezentacije, web stranice, digitalni posteri, crtići, audio i video materijali za uporabu u razredu. Nastavnici strukovnih predmeta sada mogu riješiti problem razvojem vlastitih nastavnih materijala za svoje učenike, osobito u okruženju e-učenja. 

Mediji i alati

Ovdje su navedeni neki alati ili grupe alata koji se mogu koristiti za stvaranje nastavnih materijala za e-učenje u strukovnom obrazovanju:

  • specifični alati i funkcije dostupni u LMS (Learning management system) sustavu - forumi, ugrađeni wikiji, blogovi, web stranice itd.
  • samostalni wikiji (npr.  PBworks ili Wikispaces, oboje su online alati)
  • samostalni blogovi (npr.. Wordpress, također online alat)
  • prezentacijski alati (npr. offline alati: Powerpoint, online alati: Prezi ili Google presentations)
  • online alati za izradu digitalnih postera (npr. Glogster), crtići (npr. Pixton ili Toondoo), stripovi (npr..Bubblr) ili karte (npr. Google maps)
  • online alati za izradu umnih mapa (npr. Mindomo ili Bubbl.us)
  • alati za objavljivanje digitalnih audio sadržaja, podcasting (npr. offline Audacity ili online Voki)
  • alati za objavljivanje digitalnih video zapisa, screencasting (npr. offline Jing ili online Screencast-o-Matic)
  • alati za snimanje video uradaka (hardver- npr. web kamere ili kamere mobilnih telefona, softver: npr. offline Windows movie maker)

Ako želite saznati i o ostalim alatima za razvoj nastavnih materijala, puno opsežniju listu možete naći ovdje: http://www.go2web20.net/#tag:create.

U stvaranju vlastitih materijala, važno je na umu imati obrazovne ishode i kompetencije koje želimo da učenici steknu. Upotreba tehnologije mora biti u tijesnoj vezi s  postizanjem obrazovnih ishoda tečaja.

Nadalje, pokušajte stvarati različite tipove sadržaja za vaše tečajeve na način da uključuju razne komunikacijske kanale (tekst, audio, vizualne, video) i različite vrste aktivnosti kako bi ih učenici bolje usvojili.

Vrijeme: 20min

Last modified: Friday, 6 June 2014, 1:31 PM