Mobilno učenje

Mobilno učenje (m-learning) je evoluiralo iz e-učenja, a omogućuje učiteljima i učenicima da koriste povlastice mobilnih tehnologija u nastavnom procesu. Neke karakteristike mobilnog učenja su:

  • uz sveprisutnost mobilnih uređaja s pristupom Internetu, sva prostorna i vremenska ograničenja vezana za dostupnost materijala sad su dokinuta
  • učenici imaju kontrolu nad procesom učenja što im omogućava veću autonomiju.

Zadnja istraživanja pokazuju da 66 % ljudi na svijetu barem jednom dnevno pristupe Internetu preko pametnih telefona (Interactive services, 2013).  To znači da bez obzira kakve materijale za tečaj pružite u digitalnom formatu, polaznici će im vjerojatno pristupati sa svojih mobitela u jednakoj mjeri kao i s “običnog” računala. Stoga, pri stvaranju svojih vlastitih materijala uzmite u obzir i ovu činjenicu te napravite i prilagodite svoje materijale za upotrebu na mobilnim uređajima.

Mnogi nastavni materijali koji se koriste u okruženjima e-učenja mogu se koristiti preko mobilnih tehnologija (online video zapisi npr.). Nadalje, brzim  razvojem tzv. pametnih uređaja, raste i broj aplikacija koje omogućuju zanimljive i kreativne nastavne aktivnosti preko mobilnih uređaja, kako za usvajanje tih materijala, tako i za traženje od učenika da sami stvaraju vlastite nastavne materijale. Na primjer:

  • Crtanje: mogućnost izravne interakcije sa zaslonom pri pisanju i čitanju dopušta vam i druge mogućnosti za razliku od konvencionalnog računala.
  • Geolokacija: postoji čitav niz aplikacija koje korisnicima omogućuju pristup kartama, kreiranju ruta, itd.
  • Proširena stvarnost: kombiniranje stvarnih slika s digitalnim zove se “proširena stvarnost” jer preko prikladnog uređaja i zahvaljujući tehnologiji možemo dobiti više informacija od onog što uobičajeno vidimo obogaćujući stvarno okruženje digitalnim informacijama. Mnoge aktivnosti se provode preko mobilnih uređaja s kamerom.

Ako želite znati više o prednostima i razvoju mobilnog učenja pogledajte infografiku dostupnu na http://www.interactiveservices.com/wp-content/uploads/2013/06/Mobile_Learning_That_Works_Infographic_2013.pdf.

Last modified: Friday, 6 June 2014, 1:37 PM